Eğitimci-Yazar Ali Balkız, İstanbul ve Nevşehir’de yapılan Hacı Bektaş Veli Festivali’ni değerlendirdi. Balkız, Alevilerin görünür olduğunu söyledi.
Eğitimci-Yazar Ali Balkız, İstanbul Yenikapı’da yapılan Serçeşme Hünkâr Hacı Bektaş Veli Festivali’ni değerlendirdi.
Balkız, “Görünür olmak psikolojik, sosyolojik ve toplumsal olarak çok önemli bir olgudur. Görünür olmanın getirmiş olduğu bir noktayı yaşıyoruz. Önümüzdeki zaman Türkiye’nin başka yerlerinde benzer etkinlikler düzenlenebilir” diye belirtti.
Alevi Bektaşi Federasyonu önceki başkanlarından, Eğitimci-Yazar Ali Balkız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından İstanbul Yenikapı’da düzenlenen üç günlük Serçeşme Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali’ni değerlendirdi.
‘Zaman içerisinde Aleviler örgütlendiler’
Köyden kente göçün Alevi toplumu üzerindeki etkilerine değinen Balkız, “Alevilerin köyden kente gelişlerinin üzerinden 60-70 yıl geçti. Kendi doğal yaşamlarından, dergâhtan, pirden, mürşitten, dededen, musahipten, cemden kopmuş, yalnızlaşmış; kendilerini nasıl var edebileceklerinin peşine düşmüş bir kente gelmişlerdi. Zaman içerisinde Aleviler örgütlendiler. Devleti, İslamiyet’i, başka dinleri, kültürleri, sınıfları, işçileri, sendikaları, öğrencileri tanıdılar. Sorunların üzerinden nasıl başa çıkılacağını deneyerek ve bedeller ödeyerek öğrendiler” ifadelerini kullandı.
‘Aleviler görünür oldular’
İBB’nin organize ettiği etkinliğin Aleviler için önemli bir aşama olduğunu belirten Balkız, “İBB’ye bu hak bilirliğinden dolayı şahsım adına teşekkür ediyorum. Aleviler mitinglerde kendilerini gösterdiler. Sokaklara çıktılar. Görünür oldular. Görünür olmak psikolojik, sosyolojik ve toplumsal olarak çok önemli bir olgudur. Görünür olmanın getirmiş olduğu bir noktayı yaşıyoruz. Önümüzdeki zaman Türkiye’nin başka yerlerinde benzer etkinlikler düzenlenebilir” dedi.
Alevi mücadelesi güçlendi
Nevşehir’deki 2021 Hacı Bektaş Veli anma törenlerine ilişkin ise Balkız, şunları söyledi: “Geçtiğimiz hafta Hacıbektaş’ta Aleviler iki önemli şey yaşadı. Son 10 yıldır Alevi örgütleri biraz uyku halindeydi. Ama ne zamanki kalplerine bir ok saplandı; bunlardan biri, güya Diyanet İşleri Başkanı oraya gelecekti. ‘Muharremiye’ diye bir program yapacaktı. Dergâhtaki camide Kuran okuyacaktı. Alevi dünyası bütün olarak ayağa kalktı ve “Dur” dediler. Durdu. Gelemedi. Bu önemli bir deneyim. Arkasında 21 Ağustos’ta Alevi örgütleri Hacıbektaş’ta üç ayrı koldan çıplak ayaklarıyla yürüyerek dergâhın önüne geldiler. “Dergâhlarımızı istiyoruz” şiarıyla yine bir eylem yaptılar. Alevi dünyasının, Alevi mücadelesinin ne kadar da çeşitlendiği, gürbüzleştiği, geliştiği, kamuya mal olduğunu gördük.”
‘AKP’nin laikliğe karşı davranışlarını biliyoruz’
Balkız, laikliğin önemine ilişkin olarak da şu ifadeleri kullandı: “AKP’nin yıllardır laikliğe karşı davranışlarını biliyoruz. Laikliği görmezden gelip, yok sayan, bitirmek isteyen anlayışına karşı farklılıklarımızla beraber herkesin bir arada yaşayabileceği bir ülke yaratmalıyız. Bu sadece Alevilerin kendi başına yapacakları bir şey değil. Ülkedeki herkesin ortak talebi ve mücadelesi olmalıdır ki bir anlamı olsun ve başarıya ulaşabilsin.” (Kaynak: PİRHA)