Alevi örgütleri orman yangınlarına karşı yayınladıkları ortak açıklamada, kapitalist kar hırsının doğayı talan ettiğine vurgu yaptılar.
Kapitalizmin doğa tahribatının gittikçe derinleştiğine vurgu yapılan açıklamada “Birilerinin sermaye varlıkları uğruna yok oluyoruz, sorunun özünü ciddiyetle kavrayarak, inancımız gereği doğa talanına karşı mücadele etmek insani sorumluluğumuzdur” denildi.
Alevi örgütlerinden orman yangınlarına karşı ortak açıklama geldi. Türkiye’nin dört bir yanında yaşanan orman yangınlarıyla ilgili 7 Alevi örgütü ortak bir açıklama yaptı.
‘Bu zihniyeti reddediyoruz’
Açıklamada, “Soluduğumuz temiz havadan içtiğimiz suya, toprağa, taşa ve tüm canlılara saygımız ve sevgimiz inancımızın bir parçasıdır. Para, hırs ve aç gözlülük yüreğimizi kışkırtmıyor. Kapitalistlerinin cepleri dolsun diye katledilen, talan edilen doğa kapitalist zihniyetin açgözlülüğünün sonucudur. Bu zihniyeti reddediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
5 can kaybı, 200’den fazla yaralı
Yaklaşık 20 ilde 60’tan fazla noktada çıkan orman yangınları üç gündür devam ederken, yangınlarda birçok orman ve yerleşim alanı yok oldu. 5 kişi hayatını kaybettiği yangınlarda, 200’den fazla kişi de yaralandı. Binlerce hayvan ise yangınlarda can verdi.
Alevi örgütleri orman yangınlarına karşı ortaklaştı
Orman yangınlarının ardından, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ortak bir açıklama yayınladı.
Alevi kurumlarının yaptığı açıklamada, kar hırsıyla doğayı katleden kapitalist zihniyete tepki gösterildi.
‘Doğayı kendini yenileyebileceğinden daha hızlı kaybettiğimizin farkındayız’
‘İnancımızda; doğa, yaşam sistemimizdir’ denilen açıklamada, “Soluduğumuz temiz havadan içtiğimiz suya, toprağa, taşa ve tüm canlılara saygımız ve sevgimiz inancımızın bir parçasıdır. Geçim kaynağımız ve ekonomik faaliyetlerimizin çoğu aynı zamanda doğal dünyaya da bağlı olduğu için yaşamamızın anahtarı da doğanın kendisidir. Doğayı kendini yenileyebileceğinden daha hızlı kaybettiğimizin farkındayız. Bu kirletilmenin önü bir an önce alınmazsa, insanlara ve gezegene önemli zararlar kaçınılmazdır. Artan küresel nüfus için yetersiz gıda ve su, ekonomilerimize önemli zararlar açmakla kalmayacak, tahmini bir milyon türün kitlesel yok oluşuna neden olacaktır” ifadelerine yer verildi.
‘Doğayı niyazla karşılarız; günü, güneşi, havayı, taşı toprağı’
Alevi kurumlarının orman yangınlarına karşı yaptığı açıklamada doğal yaşamın korunmasının önemine dair şu ifadeler kullanıldı: “Çünkü doğaya taparcasına aşığız. Para, hırs ve aç gözlülük yüreğimizi kışkırtmıyor. Bitki, böcek, hayvan veya insan ayırt etmeksizin her varlığa “Can” diyen hepsinin taşıdıkları ruhtan ötürü kutsal sayan, suya tükürmenin suyu inciteceğini düşünecek kadar nezaket dolu bir toplumuz. Hayatımızın bütün süreçlerinde ve tüketim davranışlarımızda çevremize karşı sorumlu ve saygı bilinciyle hareket ederiz; zarar vermekten kaçınmanın ötesinde niyazla karşılarız; günü, güneşi, havayı, taşı toprağı.”
Kapitalizmin açgözlülüğü doğayı talan ediyor
Kapitalist kar hırsının doğaya karşı acımasızlığının eleştirildiği açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Çünkü bize göre insanın üstünlüğü ve özelliği kâmil oluşunda ve ikrarında gizlidir, bu nedenle iyilik kavramını bencilleştirip insanı doğanın halifesi yapan onu şımartan ve acımasız kılan, varlıklara istediği gibi davranan ve bu davranışlarla dindarlığı ölçen ya da ölçeklendiren anlayışı ret ediyoruz. Üretim biçimini değiştirip; doğayı satan-yakan-yıkan ve talan edilmesine izin veren anlayışı mahkum etmemiz gerekiyor. Kapitalistlerinin cepleri dolsun diye katledilen zeytinlikler, yok edilen ormanlar, doldurulan denizler, havalimanları, köprü, otoyol diyerek talan edilen doğa, kesilen ormanlar bu zihniyetin açgözlülüğünün sonucudur. Bu zihniyeti ret ediyoruz.”
‘Doğanın talanına karşı mücadele etmek insani sorumluluğumuzdur’
Kapitalizmin doğa tahribatının gittikçe derinleştiğine vurgu yapılan açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “Doğada kapanmaz yaralar açılıyor. Birilerinin sermaye varlıkları uğruna yok oluyoruz, sorunun özünü ciddiyetle kavrayarak, inancımız gereği doğa talanına karşı mücadele etmek insani sorumluluğumuzdur. Çünkü can yanıyor, canımız yanıyor.” PİRYOL