Alevi kurumları, “UNESCO 2021 Hacı Bektaş Veli Yılı” dolayısıyla 27-28 Ağustos’ta Hacıbektaş‘taki etkinlikte ortaklaşacak.
UNESCO 2021 yılını Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre yılı olarak ilan etti. Alevi kurumları ise 27-28 Ağustos 2021 tarihlerinde Hacıbektaş‘ta düzenleyecekleri ortak etkinliklerle Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre’yi anacaklar.
UNESCO’nun 2021 yılını Hacı Bektaş Veli Yılı olarak ilan etmesi kapsamından düzenlenecek etkinlikleri Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) ve Alevi Dernekler Federasyonu (ADFE) organize edecek.
‘Hoşgörü Alevilik inancının içselleştirilmiş erdem anlayışıdır’
Alevi kurumlarından “Her ne ararsan kendinde ara” başlığıyla yapılan ortak yazılı açıklamada, “Hoşgörü sözcüğü; kişinin kendi düşünce ve inançlarına karşıt fikirleri, olabildiği kadar hoş görme durumudur. Tutum ve davranışlarda daraltma ve kişiyi yok sayma arasında net tavır, dengeli hareket ve karşılıklı ilişkilerin kolaylığıdır. Pir Hacı Bektaş Veli düşüncesinin temelini oluşturan “hoşgörü”; birey ya da toplumumuzun sosyal ve kültürel farklılıklar çerçevesinde sergilediği düşünce, tutum, davranış ve yapmış olduğu uygulamaların bir inançsal felsefeye dönüşmesine yöneliktir. Bu felsefeyle toplumsal sorunlar, inançsal yaşam ve anlatılmak istenen düşüncenin ifadesi nettir. Dolayısıyla Hacı Bektaş Veli Hoşgörüsü ve insan sevgisi Alevilik inancının içselleştirilmiş erdem anlayışıdır ve asla toleransla karıştırılmaması gereken bir kavramdır. O’nun hoşgörü anlayışı her olumsuz duruma karşı olumlu davranmak, kötülüğü tolere etmek ya da sabretmek değildir. Bu anlayış, gönül, bilim, ahlak ve insanlık onur değerlerini içerir ve insanoğlunun tabiatın her zerresine saygı duymasını ve kötülüklerden uzaklaşarak özüne yakınlaşmasını hedefler” ifadelerine yer verildi.
‘Dünyanın ihtiyaç duyduğu tek şey sevgi, hoşgörü ve akıl’
2021 yılının Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü “UNESCO” tarafından Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre yılı olarak ilan edilmesine atıfta bulunulan açıklamada, “Alevi Bektaşi inancının dünya uygarlığına yönelik ünik (benzeri olmayan) bir yaşam felsefesi olduğunu ve O’nun insanlık adına istisnai bir görev üstlendiğini kabul ederek 2021 yılını Hacı Bektaş Veli Yılı olarak duyurdu. Böylece; varlığını, tüm asimilasyon ve yok saymaya karşı kalın çizgilerle hissettiren Alevi toplumu, kendine özgü yaşam bakışıyla bu coğrafyanın ötesinde, evrensel bir bakış sürecine dâhil olmuştur. Sevgili canlar; Alevi Bektaşi düşüncesi, sosyal, kültürel yaşam zemininde net ve anlaşılırdır ve UNESCO’nun bu kararıyla dünyanın ihtiyaç duyduğu tek şeyin sevgi, hoşgörü ve akıl olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır” denildi.
Alevi kurumlarından ortak Hacı Bektaş Veli etkinliği
Açıklamada ortak etkinlik kararına ilişkin ise şu ifadeler kullanıldı: “Bu sebeple Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve bağımsız Alevi kurumları birlikte hareket ederek Pir Hacı Bektaş Veli’nin “Bir olalım, İri olalım, Diri olalım” sözüne vurgu yaparak, 27-28 Ağustos 2021 tarihlerinde Hacıbektaş ilçesinde etkinlikler organize etmeye karar vermiştir.”
Hacıbektaş’ta düzenlenecek etkinlik programı ise şöyle:
“-27 Ağustos Hacıbektaş Dergâhı bahçesinde Cem ve Kadıncık Ana’da Analarımızın organize ettiği Cem.
-28 Ağustos gündüz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek paneller,
-28 Ağustos akşam konser etkinliği organize edilmesi kararlaştırlmıştır.
Panelistler:
Fatih Mehmet Maçoğlu (Dersim Belediye Başkanı
Rıza Akpolat (Beşiktaş Belediye Başkanı)
Kemal Bülbül (HDP Antalya Milletvekili)
İlhan Cihaner (CHP 24. Dönem Denizli Milletvekili)
Sibel Yalçın ( Serçeşme Dergisi Editörü )
Ozanlarımız ve Sanatçılarımız:
Arif Sağ
Belkıs Akkale
Sabahat Akkiraz
Erdal Erzincan
Cengiz Özkan
Hüseyin Turan
Tolga Sağ
Muharrem Temiz
Dertli Divani
Mercan Erzincan
Ali Çağan
Özlem Taner
Kutsal Evcimen
Talip Şahin
Tayyar Erdem
Sinan Güngör”
PİRYOL